Kad cilvēka vecums tuvojas 30 gadu slieksnim, sākas smadzeņu novecošanās proces un tās sāk zaudēt neironus, kas veido smadzenes un nervu sistēmu. Kā novērots ASV Kenjona Renča institūta pētījumā “Kā ar vecumu mainās tavas smadzenes”, tuvojoties sešdesmit gadu vecumam, šis process kļūst vēl izteiktāks.
Vēl nesen vairums cilvēku, ieskaitot zinātniekus, uzskatīja, ka līdz ar smadzeņu šūnām zūd arī cilvēka intelekts un šis process ir neatgriezenisks. Tomēr mūsdienās ir zināma smadzeņu neiroplasticitāte un tās gandrīz pārcilvēciskās spējas visā cilvēka mūža garumā.
Viens no neiroplastības pētījumu aizsācējiem, doktors Mičels Merzeničs, smadzeņu skaidro smadzeņu neticamās spējas: “Jūsu smadzenes ir plastiskas. Un ir iespēja tās uzlabot un attīstīt jebkurā vecumā, padarot dzīvi aizvien interesantāum. Ja jūs izjūtat atmiņas un izpratnes spēju pasliktināšanos, nevajag uztraukties, jo jūms ir visas iespējas saglabāt un pat atjaunot smadzeņu darbību tiktāl, ka tās kalpos tik pat ilgi kā fiziskais ķermenis.”
Novecošanās process ir nenovēršams un nav iespējams atgūt pazaudētos neironus, bet tas arī nav nepieciešams. Vissvarīgākais, pēc Dr. Merzeniča domām, ir tas, ka jāturpina barot, no jauna izaicināt un sargāt sava “tempļa priesteris”.
Ēdiena nozīme
Ir labi zināms, ka visam, ko cilvēks uzņem savā ķermenī, ir gan fiziska, gan psiholoģiska nozīme. Ar to mēs palielinām savu intelektuālo potenciālu, vai arī samazinām. Parasti pēc neveselīga ēdiena vai pārēšanās ir grūti uzsākt darbus un arī domas neraisās. Tā vietā, apēdot dažus apelsīnus, izjutīsiet lielāku prāta asumu.
Turpinājumā apskatīsim 5 ēdienus, kas pēc ārstu domām visvairāk pozitīvi ietekmē smadzeņu darbību.
1. Mellenes
“Smadzeņu ogas”, mellenes, iespējams, ir visefektīgākais smadzeņu barojošais ēdiens no visiem. Pirmkārt, vissvarīgāk, mellenes aizsargā jūsu smadzenes no brīvo radikāļu un ar vecumu saistītu kognitīvo traucējumu, piemēram, demences, bojājumiem.
Vienā interesantā pētījumā pētnieki secina, ka mellenes atvieglo mācīšanās procesu un palielina prāta spējas kopumā. Šie atklājumi liecina, ka, ēdot vismaz vienu tasi svaigu melleņu dienā, smadzenes būs lielas ieguvējas. Ziemas laikā to var aizstāt melleņu pulveris vai saldētavā jau vasarā sagatavotās mellenes.
2. Avokado
Avokado ir nākamais labākais produkts aiz mellenēm. Būtiskākais atklājums ir tas, ka avokado lielā daudzumā esošās mononepiesātinātās taukskābes ne tikai samazina holesterīna līmeni, bet arī ievērojami palielina asins plūsmu smadzenēs, kas uzlabo domāšanas prasmes, un arī pazemina asinsspiedienu, kas pasargā no tās pasliktināšanās. Avokado ir veselīgi, bet tajos ir diezgan daudz kaloriju. Vienai ikdienas maltītei pievienojiet ne vairāk kā 1/2 avokado.
3. Rieksti un sēklas
Mandeļu, brazīlijas riekstu, indijasun lazdu riekstu, sezama sēklu vai saulespuķu sēklu regulāra uzņemšana pārtikā var palīdzēt apturēt dažus nenovēršamus, ar novecošanos saistītus prāta spēju traucējumus. Zinātnieki to attiecina uz šajos produktos esošā E vitamīna iedarbību.
Šeit der ar’zemesriekstu vai mandeļu sviests. Īpaši vērtīgs ir kokosriekstu – sezama sēkliņu sviests.
Šajos produktos, tāpat kā avokado, ir daudz kaloriju, tāpēc lietošanas daudzumam jābūt samērīgam.
4. Granātābolu sula
Granātābolu sula ir labs veids, kā jau no gatava iepakojuma iegūt labu antioksidantu devu. Var ēst arī augļus, ja vien netraucē sēkliņu atdalīšanas process.
Tā kā granātābolu sula satur cukuru, ir prātīgi dzert tikai nedaudz. Pietiks ar 50ml sulas, kas sajaukta ar tīru dzeramo vai avota ūdeni. Labs variants: 25ml granātābolu sulas, tējkarote laima sulas un tējkarote sodas.
5. Tumšā šokolāde
Tumšā šokolāde ir ne tikai garšīgs cienasts, bet to uzskata arī par “superfood”, jo tajā ir ļoti daudz antioksidantu! Tumšajā šokolādē ir arī dabiski stimulatori, kas palīdz uzlabot koncentrēšanos. Protams, jābauda ar mēru! Daži padomi: izvēlieties tumšo šokolādi, kas satur vismaz 70 procentus kakao (no 80 līdz 90 procentiem ir vēl labāka, lai arī ievērojami dārgāka.) Daži šokolādes gabaliņi ir pietiekami nepieciešamajai smadzeņu ikdienas devai.
Šeit tika minēti garšīgi produkti, kas arī vienlaicīgi ir fantastisks vitamīnu avots jūsu smadzenēm. Atcerēsimies par to un piedomāsim ik reizi, kad plānosim savu ikdienas maltīti. Tad arī vecumdienas mūsu prāts saglabāsies gana ass un trāpīgs, lai spētu ģenerēt vistrakākās un ambīcijām pilnākās idejas.