Melnais ķiploks nāk no Āzijas. Īpaši Korejā un Japānā to pazīst jau ļoti sen un tam tiek piedēvētas dažādas ārstnieciskas īpašības. Melno ķiploku izmanto gan pārtikā, gan medicīnā. Pēdējā desmitgadē tas popularitāti ieguvis arī citviet pasaulē. Pateicoties savai unikālajai garšai, melnais ķiploks bieži izmantojams restorānos – izsmalcinātu ēdienu pagatavošanā.
Melnais ķiploks rodas parastā ķiploka (Allium sativum) nogatavināšanas procesa rezultātā. Ķiploka nogatavināšana noris kontrolētā temperatūrā (65 – 80 grādi) un mitrumā (70 – 90%). Nogatavināšanas process ir ilgstošs, atkarībā no izvēlētās tehnoloģijas un receptūras, tas var aizņemt līdz pat 3 mēnešiem. Ķiploka melnā krāsa rodas Maijāra rekacijas (tā ir reakcija, kas, produktu karsējot, rodas starp aminoskābēm un oģļhidrātiem) rezultātā.
Kāds tam ir mērķis?
Melnie ķiploki tradicionālajā dziedniecībā patiešām ir kaut kas ļoti īpašs. Zinātnieki izpētījuši, ka fermentēšanas procesā ķiplokā pieaug vērtīgo antioksidantu daudzums, tam piemīt arī antibakteriālas īpašības, kā arī tas maina izskatu un garšu. Ķiploki dabiskā veidā veicina normālu holesterīna un lipīdu līmeni asinīs. Turklāt tas atbalsta veselīgu sirds un asinsvadu sistēmas darbību un palīdz mazināt smagu kāju un pēdu sasprindzinājumu. Tam ir arī antioksidanta īpašības un tas stiprina imūnsistēmu. Fermentācijas process dubulto tā ietekmi un pat neitralizē tā nepatīkamo smaku un aso garšu.
Ķiploka labās īpašības:
- Palīdz uzturēt normālu holesterīna un lipīdu (tauku) līmeni asinīs
- palīdz mazināt smagu kāju un pēdu sasprindzinājumu
- atbalsta veselīgu sirds un asinsvadu sistēmas darbību
- stiprina imūnsistēmu
- zemāka iekaisuma reakcija
- cīnās ar baktēriju infekciju
- nodrošina antioksidantu aizsardzību
- nodrošina daudz vitamīnu