Karaliskās Kalamata olīvas – kas tās ir?

KARALISKĀS KALAMATA OLĪVAS
21/10/2022 0 Comments

 

Karaliskās Kalamata olīvas – to izcelsme

Ja esi īsts olīvu gardēdis, tad noteikti jau zini, kas ir Kalamata olīvas. Bet, ja tomēr nezini vai esi piemirsis, tad atgādināsim, ka Kalamata olīvas (Olea europaea) nāk no Kalamatas, mazas pilsētiņas Peloponēsā Grieķijas dienvidos. Vietējie iedzīvotāji tās lieto pārtikā jau tūkstošiem gadu, un tie ir augļi, kas aug uz maziem kalmeņu kokiem. Lai gan to sauc par “grieķu melno olīvu”, tā ir dziļi purpursarkanā krāsā. Tai ir pilnīgi atšķirīga garša nekā citām olīvām. Salīdzinot ar zaļajām un melnajām olīvām, tās ir lielāka izmēra, tām ir lielāka un garāka forma. Šīs  olīvas bieži izmanto kā galda olīvas, parasti tās tiek konservētas vīna etiķī vai olīveļļā. Šīs olīvas var izmantot arī kā izsmalcinātu apetītes rosinātāju. Tās ir ievērojamas ar savu intensīvo garšu un augsto uzturvērtību.

Ar ko īpašas ir Kalamata olīvas?

Kalamata olīvām, tāpat kā citām šķirnēm, ir augsts tauku saturs,, ņemot vērā to porcijas lielumu. Tomēr ir svarīgi atzīmēt, ka lielāko daļu tauku veido mononepiesātinātie tauki, kurus bieži sauc par veselīgiem taukiem, bet pārējos veido polinepiesātinātie tauki. 4 ēdamkarotēs Kalamata olīvu ir aptuveni 2,7 g mononepiesātināto tauku. Tiek uzskatīts, ka šie veselīgie tauki var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni un insulta vai sirdslēkmes risku. Šīs olīvas satur fenola savienojumus (piemēram, oleokantālu), kas ne tikai nodrošina olīvām raksturīgo garšu, bet arī piešķir tām spēcīgus antioksidantus un pretiekaisuma īpašības. Tie ne tikai aizsargā jūsu ķermeni no brīvajiem radikāļiem un toksīniem, bet arī var samazināt dažu vēža, sirds slimību un hronisku iekaisumu risku.

Vitamīni un minerālvielas

Šīm mazajām purpursarkanajām Kalamata olīvām ir lieliska uzturvērtība. Tā saturošie vitamīni un minerālvielas ir šādi:

  • Kalcijs – svarīgs veseliem un stipriem zobiem, smaganām un kauliem, kalcijs var arī nodrošināt jūsu nervu un muskuļu, piemēram, sirds, pareizu darbību;
  • Varš – varš atrodas muskuļos un orgānos, un tam ir izšķiroša nozīme enerģijas ražošanā;
  • Dzelzs – Sarkanās asins šūnas sastāv no aptuveni 70% dzelzs hemoglobīna veidā, kas transportē skābekli no plaušām uz audiem;
  • A vitamīns – Kalamata olīvās A vitamīns ir mazāk absorbējamā veidā, bet tas joprojām ir svarīgs jūsu imūnsistēmai, ādai un redzei;
  • E vitamīns – taukos šķīstošs vitamīns, kas ir būtiska jūsu antioksidantu aizsardzības sistēmas sastāvdaļa, kas nozīmē, ka tas palīdz samazināt un novērst brīvo radikāļu oksidatīvos bojājumus, kas, kā zināms, izraisa ķermeņa novecošanos un galu galā noved pie hroniskām slimībām;
  • Polifenoli – pilni ar antioksidantiem, šie mikroelementi ir potenciāli noderīgi, ja esat sirds un asinsvadu slimnieks, palīdz pret neirodeģeneratīvām slimībām, cukura diabētu, svara regulēšanas problēmām vai gremošanas problēmām;
  • Tirozols – vēl viens spēcīgs antioksidants, kas atrodams Kalamata olīvās, palīdz novērst ZBL holesterīna oksidēšanos, kas palīdz samazināt sirds un asinsvadu problēmu risku;
  • Oleuropeīns – komponents, kas olīvām piešķir rūgtumu, kā arī sniedz spēcīgu antioksidanta darbību, piedāvājot neiroprotektīvas un kardioprotektīvas īpašības;
  • Oleanolskābe – fitoķīmiska viela, kas atrodama visās vīnogās un olīvās, tai piemīt pretaudzēju, pretmikrobu un pretiekaisuma īpašības;
  • Hidroksitirozols – vēl viens polifenols, kas palīdz novērst ZBL holesterīna oksidēšanos, vienlaikus uzlabojot asinsvadu funkcionalitāti;
  • Gallskābe – fenolskābes veids, tai ir spēcīgas antioksidatīvas īpašības. Papildus šūnu aizsardzībai tai piemīt pretvīrusu īpašības un tas var palīdzēt uzlabot ķermeņa jutību pret insulīnu.
  • Oleīnskābe – ir mononepiesātināta Omega-9 taukskābe, kas ir saistīta ar pazeminātu ZBL (sliktā) holesterīna līmeni un var paaugstināt ABL (labā) holesterīna līmeni. Eļļas ar augstu oleīnskābes saturu var arī samazināt sirds slimību risku un arī pazemināt augstu asinsspiedienu.
Kā ēst Kalamata olīvas?

Kalamata olīvas var lietot dažādos veidos. Pirmkārt, tās lieliski garšo jau pašas par sevi. Tās arī var arī lieliski kombinēt ar sieru un augļiem kā uzkodu, vai arī var sagriezt šķēlēs un pievienot picai vai salātiem.

Kalamata olīvas vari iegādāties šeit!

Informācijas avots atrodams šeit!

Leave a Comment

Your email address will not be published.