Fermentēti piena produkti. Kas tie ir?

FERMENTĒTI PIENA PRODUKTI
30/03/2022 0 Comments
Fermentētu piena produkti. Kas tie ir? To veidi un ieguvumi

Fermentētu piena produktu labvēlīgās īpašības ir plaši pazīstamas visā pasaulē. Jo īpaši labvēlīgi tie ietekmē  gremošanas, sirds un asinsvadu sistēmas un visu ķermeni kopumā. Piena produkti palīdz palielināt imunitāti un uzlabot vielmaiņu.

Fermentētu piena produktu veidi un ieguvumi

Mūsdienu veikalu plauktos aizvien biežāk var atrast dažādus fermentētu piena produktu veidus un baktēriju starta komplektus, lai mājas apstākļos patstāvīgi sagatavotu veselīgus piena produktus. Šajā rakstā mēs runāsim par to, kas ir piena produkti, kādas ir to labvēlīgās īpašības un kā pareizi sagatavot mājās gatavotus jogurtus un kefīrus no piena un ieraugiem.

Fermentētu piena produktu priekšrocības

Produkti, kas iegūti, fermentējot pienskābes baktērijas, uzsūcas daudz labāk nekā piens tīrā veidā: 32% pret 90%. Turklāt tie satur augstu aminoskābju, vitamīnu un mikroelementu koncentrāciju (A, B un D grupas vitamīni, arginīns, lizīns, fosfors, kālijs, kalcijs, cinks un citi).

Виды и польза кисломолочных продуктов

Pateicoties vērtīgajam sastāvam, fermentētiem piena produktiem ir ļoti labvēlīga ietekme uz cilvēka ķermeni:

  • spēj ātri atjaunot enerģiju organismā, jo tie ir bagāts olbaltumvielu avots, un tāpēc tie ir lieliski kā pārtika augstai fiziskai slodzei, sakarā ar lielo vitamīnu un aminoskābju skaitu sastāvā, fermentēti piena produkti var uzlabot vielmaiņu un normalizēt zarnu motorisko funkciju;
  • ir labi piemērotas bērnu uzturam, pateicoties augstajam kalcija un fosfora saturam sastāvā – šīs vielas fermentētos piena produktos ļoti labi korelē, kas nozīmē, ka tās uzsūcas daudz labāk, palīdzot augošajam ķermenim stiprināt kaulus un zobus;
  • normalizē zarnu mikrofloru disbakteriozes gadījumā un antibiotiku lietošanas laikā, palielinot labvēlīgo baktēriju skaitu;
  • fermentētu piena produktu probiotikas samazina kuņģa, piena dziedzeru un resnās zarnas vēža attīstības risku, aktivizējot imūnglobulīna sintēzi un radot noderīgus makrofāgus, kuri iznīcina cilvēka šūnām nelabvēlīgas daļiņas.

Turklāt zema tauku satura fermentētiem piena produktiem ir svarīga loma gandrīz jebkurā diētā, kuras mērķis ir svara zaudēšana. Piena fermentācijas procesā daļa laktozes tiek pārvērsta pienskābē, tāpēc fermentētos piena produktos laktozes daudzums ir daudz mazāks nekā pienā – šādus produktus ir daudz vieglāk sagremot cilvēkiem ar laktozes nepanesību.

Mājās varat pagatavot dažādus fermentētus piena produktus, izmantojot tiem paredzētās baktērijas:

Informācijas avots: https://www.zakvaski.com/

Leave a Comment