Šī sviests – viens no vērtīgākajiem dabā atrodamajiem augu sviestiem

ŠĪ SVIESTS
21/04/2021 0 Comments

ŠĪ sviests, kas tiek saukt arī par Āfrikas zeltu, iegūst no šī jeb karitē koka augļiem. Šīs koks aug 19 Āfrikas kontinenta valstīs. Šo taukvielu dēvē par sviestu, jo tā ir gana cieta gaišas krāsas masa, kurai nepiemīt izteikta smarža un garša.

Pateicoties savām īpašībām, Āfrikā šī sviests tiek izmantots uzturā un ārstnieciskos nolūkos, kā arī kalpo par galveno pārtikas taukvielu avotu. Vietējie iedzīvotāji izmanto šī sviestu jaundzimušo masāžai ar mērķi aizsargāt viņu ādu no nogurdinoši karstā klimata ietekmes. Āfrikas sievietes jau kopš seniem laikiem šo sviestu izmanto skaistumkopšanā.

ŠĪ SVIETSTS

 

Rafinēts vai nerafinēts?

Šī sviestu iegūst divos veidos – tradicionālā vai ar papildus apstrādi. Pirmajā gadījumā netiek izmantoti ķīmiskie konservanti un iegūtā eļļa saglabā savas vērtīgās īpašības. Šāda ir nerafinētā metode, un galvenās produkta iedarbības, ko saņem āda, ir: mitrināšana, aizsardzība un barošana.
Otrajā gadījumā notiek rafinēšana. Izejvielas tiek apstrādātas, balinātas, filtrētas. Šādu iedarbību rezultātā šī sviests daļēji zaudē savas vērtīgās īpašības, kļūst mazāk efektīvs salīdzinājumā ar nerafinēto.

Ir vairākas pazīmes, kā pērkot šī sviestu saturošu kosmētiku, atpazīt tās kvalitāti un iespējamo rafinēšanu. Rafinētam produktam būs raksturīga balta krāsa un tam nepiemitīs nekāds izteikts aromāts. Savukārt nerafinēts šī sviests būs apveltīts ar viegli dzeltenīgu krāsu un neuzkrītošu riekstu smaržu. Kosmētika ar šādām īpašībām būs īpaši vērtīga sejas ādas kopšanas procesā.
Viens no amerikāņu institūtiem, kas specializējies kosmētisko līdzekļu izpētē, šī sviesta īpašības klasificē, balstoties uz to spiešanas tehnoloģiju. Tās tiek ierindotas A, B, C un F klasēs. Par viskvalitatīvāko uzskatāma A klases eļļa. Tā ir 100% dabīga un tiek izmantota dārgās cenu kategorijas krēmos, kā arī dermatoloģisku problēmu novēršanai. Savukārt F klasē ierindotai eļļai piemīt vien mitrinoša iedarbība, taču pārējās vērtīgās īpašības tai izpaliek.

 

ŠĪ SVIESTS

Ādai un matiem

Šī sviests baro ādu ar A , E un F vitamīniem. A un E vitamīni palīdz saglabāt ādu elastīgu un veselīgu. Tas ir īpaši noderīgs, saules bojātai ādai. Sviests palīdz arī pret priekšlaicīgu grumbu veidošanos. F vitamīns darbojas kā ādas aizsargs un atjaunotājs. Tas nomierina raupju, sausu vai sasprēgājušu ādu un palīdz to mīkstināt. Šī sviests mitrina un mīkstina arī sausus matus. Šī sviests sniedz zināmu aizsardzību no saules.
Šī sviests nodrošina sausu vai bojātu matu mitrināšanu no saknēm līdz pašiem matu galiņiem. Tas lieliski ietekmē arī sausu galvas ādu. Šī sviests atjauno bojātus matus un piešķir tiem spīdumu. To var izmantot kā spēcīgu matu atjaunojošu un mitrinošu līdzekli.

Šī sviesta īpašības:
  • veicina šūnu atjaunošanos;
  • atjauno ādas elastību un ādas tonusu;
  • aizsargā ādu pret negatīvo saules (līdz SPF6) un vēja iedarbību;
  • dziedē ļoti sausu ādu un mazina tās radītās komplikācijas (niezi, ekzēmas);
  • veicina kapilāro asinsriti;
  • mazina apdegumu rētas;
  • Šī sviests atjauno nedzīvus un aplūzušus matus.

Leave a Comment

Your email address will not be published.